Kurssit

Laadukasta opetusta Eurajoella

Laadukasta opetusta Eurajoella

Tarjoamme ajo-opetusta kattavasti. Kauttamme hoituvat kaikki ajokortteihin liittyvät asiat. Ajokorttien suorittamiseen vaadittavat tuntimäärät löydät tältä sivulta. Seuraavien kurssiemme aloituspäivät löytyvät etusivulta.

B kurssin voi aloittaa jo vuotta ennen ja muut kurssi puoli vuotta ennen ajokorttiluokan ikävaatimuksen täyttymistä. Autokoulu kannattaakin aloittaa pari kolme kuukautta ennen syntymäpäivää. Kurssit ja ajoaikataulut pystymme järjestämään niin, että ne sopivat sinulle mahdollimman hyvin. Opetus koostuu teoria- ja ajo-opetuksesta sekä itseopiskelusta.

Kursseille on hyvä ilmoittautua etukäteen. Lähetä ilmoittautumislomake, soita tai laita sähköpostia. Tarjoamme asiantuntevaa opetusta rennolla ottella ja teemme tietenkin myös tarvittavat paperityöt ja varaukset puolestasi. Tervetuloa mukaan!

Mopokortti

Ikäraja 15 vuotta. 4 tuntia teoriaopetusta ja ajotunnit 1 – 3 tuntia.
Ajo-oikeus, kaksi- ja kolmipyöräinen mopo (AM 120) tai vaihtoehtoisesti nelipyöräinen (AM 121), joiden enimmäisnopeus on 45 km/h ja moottorin tilavuus 50 cm³. Jos haluat ajo-oikeuden molempiin, sinun tuleee myös suorittaa molemmat ajokortit.

Tutkinto: teoriakoe ja käsittelykoe.

 

Näin se sujuu:

Ilmoittaudu mopokurssille lomakkeella tai soita. Me neuvomme sinulle miten tarvittavat lupahakemukset täytetään ja minne ne kuuluu lähettää, mutta voimme tehdä tämän kaiken myös sinun puolestasi.

 

Asiat etenevät seuraavasti:

Ajokorttilupahakemus

Lupahakemus tehdään lähimpään Ajovarmaan. Käsittelyaika on 1-2 viikkoa. Liitteeksi tarvitset lääkärin- tai nuorison terveystodistuksen, kaksi passikuvaa ja 35 euroa rahaa Ajovarmalle sekä huoltajien suostumuksen korttiin.

Teoriaopetusta autokoulussa

Mopon kuljettajaopetus sisältää kuusi tuntia teoriaopetusta ja kolme tuntia ajo-opetusta. Opetusmäärät ovat samat mopoille ja mopoautoille. Voit osallistua teoriatunneille aikaisintaan puoli vuotta ennen kuin täytät 15 vuotta. Teoriatunneilla käyt kolme kertaa.

Ajo-opetus

Teoriajakson jälkeen voit aloittaa ajo-opetuksen. Sinun tulee olla jo 15 vuotias.

Teoriakoe

Teoriakokeeseen osallistut Raumalla. Voit suorittaa kokeen aikaisintaan 1 kuukausi ennen kuin täytät 15 vuotta. Ennen teoriakoetta sinulla täytyy olla ajokorttilupa haettuna ja teoriatunnit suoritettuna. Kokeeseen pitää ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti) ja mopokortin suorittajilla 59 euroa sekä mopoautokortin suorittajilla 96 euroa. Tämä kattaa teoria- ja käsittelykokeen tai ajokokeen.

Ajokoe

Ajokoe suoritetaan myös Raumalla. Ensin sinun pitää läpäistä kuitenkin teoriakoe ja ajaa vaadittavat 3 ajotuntia. Ota ajokokeeseen mukaan henkilöllisyystodistus. Hyväksytyn suorituksen jälkeen saat väliaikaisen ajokortin. Lopullinen ajokortti saapuu myöhemmin postissa.

 

Moottoripyöräkortti

A1-kortti, kevytmoottoripyörä
Ikäraja 16 vuotta. 4 teoriatuntia (jos sinulla ei ole ajokorttia ennestään), 5 ajotuntia. Moottoripyörät, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3 ja teho enintään 11 kW.

A2-kortti
Ikäraja 18 vuotta. 4 teoriatuntia (jos sinulla ei ole ajokorttia ennestään), 5 ajotuntia. Moottoripyörät, joiden enimmäisteho on 35 kW.

A-kortti
Ikäraja 24 vuotta. 4 teoriatuntia (jos sinulla ei ole ajokorttia ennestään), 5 ajotuntia. Moottoripyörät, joiden teho on yli 35 kW.

A1 ja A2 -luokan korottaminen.
Kun ajo-oikeus on ollut voimassa kaksi vuotta, 2 teoriatuntia, 5 ajotuntia.

 

Henkilöauton ajokortti

Henkilöauton ajokortti, eli B-kortti
Ikäraja 18 vuotta.
10 tuntia ajo-opeusta ja 8 tuntia riskienhallintakoulutusta.

Ajo-oikeus
Ne henkilöautot, pakettiautot ja muut ajoneuvot, joiden kokonaismassa on enintään 3500 kg ja joissa kuljettajan lisäksi on tilaa enintään kahdeksalle henkilölle. Ajoneuvoyhdistelmät, joiden kokonaismassa on enintään 3500 kg.

Ajokorttilakiuudistus

Ajokorttilaki uudistui 1.7.2018. Uuden ajokorttilain myötä ajo- ja teoriaopetuksen määrä väheni ja henkilöautokortin suorittaminen muuttui yksivaiheiseksi. Seuraavana lyhyesti ajokorttilain uudistuksen pääkohdista.

 

Ajo- ja teoriaopetus

Kaikkien ensimmäistä ajokorttia suorittavien tulee suorittaa 4 tunnin teoriakoulutus liikenteen perusteista. Teoriakoulutus suoritetaan vain ensimmäistä ajokorttia suoritettaessa. Teoriakoulutusta ei myöskään tarvitse suorittaa, mikäli sinulla on ollut 1.7.2018 mennessä jokin ajokortti.

  • Mopo-, mopoauto- ja traktorikortin suorittamiseen vaaditaan jatkossa 4 tunnin teoriakoulutus. Ajo-opetusta ei vaadita.
  • Henkilöautokortin suorittamiseen vaaditaan 10 tuntia ajo-opetusta, jonka lisäksi tulee suorittaa 8 tuntia riskikoulutusta ennen kuljettajantutkintoon menemistä. Riskikoulutus sisältää 4 tuntia teoriaopetusta ja 4 tunti ajo-opetusta. Riskikoulutus korvaa aiemmin käytössä olleet harjoittelu- ja syventävän vaiheen.
  • Moottoripyöräkortin suorittamiseen vaaditaan 5 tuntia ajo-opetusta.

Kyseessä on lain asettamat vähittäisopetusmäärät, joten esimerkiksi lisäajo-opetuksen ottaminen on täysin mahdollista.

 

Siirtymäaikana

4 tunnin teoriakoulutus:

  • Neljän tunnin teoriakoulutusta ei tarvitse käydä, mikäli olet aloittanut ajokortin suorittamisen autokoulussa ennen 1.7.2018. Esimerkiksi tilanteessa, jossa olet jo suorittanut kaikki tai suurimman osa aiemmin vaadituista teoriaopinnoista, ei sinun tarvitse suorittaa uuden lain vaatimaa 4 tunnin teoriakoulutusta sen lisäksi.

8 tunnin riskikoulutus:

  • Mikäli et ole vielä suorittanut harjoittelu- ja syventävää vaihetta ennen 1.7.2018, sinun tulee suorittaa 8 tunnin riskikoulutus.
  • Jos olet jo suorittanut harjoittelu- ja syventävän vaiheen ennen 1.7.2018, tulee siitä toimittaa todistus Ajovarmaan kahden vuoden kuluessa.

Muita muutoksia

Ensimmäistä ajokorttia hakevan ei tarvitse enää toimittaa lääkärintodistusta terveydentilastaan vaan oma vakuutus terveysvaatimusten täyttymisestä riittää. Oma vakuutus riittää henkilöauton, moottoripyörän, mopon, mopoauton ja traktorin ajokortteja haettaessa.

Jatkossa yhden huoltajan suostumus ajokortin hakemiseen riittää ja se esitetään teoriakokeeseen mentäessä.

Ajokorttilaki uudistukseen ja siirtymäajan säädöksiin voit tutustua esimerkiksi https://www.trafi.fi/tieliikenne/haluan_ajokortin/kuljettajantutkinto_uudistuu, tai ottamalla yhteyttä meihin!

Henkilöauton ajokortti

A1 -kortin korottaminen B -korttiin

Moottoripyörän ajokortti

A1-kortti
A2-kortti
A-kortti
A1 ja A2 -luokan korottaminen

Mopokortti

AM 120 mopokortti

Eurajoen ajo-opisto | Tohkantie 6 | 27100 Eurajoki | puh (050) 432 3238 | info(at)eurajoenajo-opisto.fi